Pokus o zápis do Guinnessovej knihy rekordov sa Slovákom v Rumunsku vydaril

06.06.2006 Celý región

Viac ako päť ton gulášu uvarili počas tohto víkendu obyvatelia západorumunského mesta Salonta z iniciatívy slovenského podnikateľa Miroslava Jablončíka a jeh...
Viac ako päť ton gulášu uvarili počas tohto víkendu obyvatelia západorumunského mesta Salonta z iniciatívy slovenského podnikateľa Miroslava Jablončíka a jeho tímu v jedinom obrovskom kotli o priemere 2,6 a výške 1,7 metra.

Pre úspešný pokus o zápis do Guinnessovej knihy rekordov použili dovedna okrem iného 1,2 tony zemiakov, 700 kilogramov hovädzieho mäsa, po 130 kilogramov cibule a papriky a 35 kilogramov soli. Na príprave rekordného množstva pikantnej gastronomickej dobroty sa aktívne podieľali štyria kuchári a osem členov pomocného kuchynského personálu. Dovedna 5045 litrov gulášu rozdelili na 10.000 porcií, ktoré našli konzumentov pri príležitosti osláv 400. výročia založenia mesta Salonta v župe Bihor na západných hraniciach Rumunska. V meste a jeho okolí žije okrem rumunskej a maďarskej aj slovenská komunita, ktorá sa do osláv zapojila takýmto netradičným spôsobom. Iniciátori rekordného pokusu, ktorí dúfajú v potvrdenie zápisu v priebehu nasledujúcich týždňov, informovali, že o pol tony nižší doterajší rekord sa zrodil v menšom mestečku Portugalska.
(TASR)
 

Vyberte región